Företagens kväll 24 maj 2024

Företagens kväll kommer att bjuda på föreläsning, middag och prisutdelning i Folkets hus i Överkalix, Bulandsgatan 2. Anmäl dig och din företag senast fredag 17 maj joacim.nilsson@overkalix.se eller telefon. Vi behöver företagets namn, deltagarnas namn och faktureringsadress. Priset är 175 kronor per person.

Program: 

Konferencier Reine Sundqvist

Kvällen börjar i biosalongen med föreläsning av Joakim Abrahamsson som föreläser om att bygga framgång genom samarbete, mod och nytänkande. Dessutom kommer vi att få en spännande inblick i hur artificiell intelligens (AI) kommer att påverka vår utveckling framöver.

Kommundirektören och kommunalrådet berättar om kommunens vision för framtiden. Här tas både övergripande mål men också näringslivets betydelse och fokusområden både nu och framöver.

Middag med underhållning serveras sen i danslokalen på Folkets hus.

Frågor besvaras av Joacim Nilsson, Näringslivsutvecklare Överkalix kommun 0926-74090

Under kvällen delas priser ut i tre kategorier

Nominerade till Årets Unga Företagare:

Hanna Hedlund -Saxy by Hanna

  • Vad fick dig att vilja bli frisör?

Jag har alltid varit en kreativ person, gillat att pyssla och bland annat målat. Så därför kändes det naturligt att jobba med att skapa något. Under det senaste året har jag även utökat mitt erbjudande genom mitt personliga intresse för hälsa, träning och kost och inte minst näringslära som jag vidareutbildar mig inom. Så jobbar jag alltid med inställningen att ett starkt och friskt hår börjar inifrån, och varför inte ge sig själv dom bästa förutsättningarna på jobbet.

  • Vad är de bästa med ditt jobb?

Det absolut bästa är kunderna, superklyschigt kan tyckas men så är det verkligen. Att få hjälpa någon, och jobba tillsammans. Allas olika historier och insikter man får i kundernas liv, det känns som att man verkligen får ta del av det på något sätt.

Jag kan nästan slå vad om att jag får veta saker som kanske inte ens den respektive får veta. Och de är verkligen en så stor ära att kunna ha ett sådant förtroende sinsemellan.

  • Varför valde du att flytta tillbaka till Överkalix efter utbildningen, och starta eget företag här?

Jag hade ställt mig i bostadskö i Luleå och skulle flytta dit efter att jag hade gått klart min utbildning, men nånstans efter vägen kom jag fram till att de var ju en jäkligt dum idé. Varför skulle jag det? Falun är ändå hälften så stort som Luleå, och jag hade ju dött!

  • Om du skulle nämna 3 bra saker med Överkalix som inte har med ditt jobb att göra, vad skulle det vara?

Bara 3? Hm okej! Människorna och gemenskapen, att man tar hand om varandra och ser efter varandra (på gott och ont) Lugnet och naturen. Älskar skogen och här finns det massor av den varan! Klimatet. Att vi har supervarma somrar och jättekalla vintrar, kontrasterna där emellan ger ett härligt utbud på fritiden. I år har ju dock vintern varit nog så lång och kall, men generellt sett! 

 

Algirdas Martynaitis - Överkalix skogstjänst

Det bästa med min verksamhet att nästan hela tiden kan man jobba ute i naturen, det skapar en frihet och en känsla inte alla jobb har.  Första gången jag kom till Överkalix var året 2002 på sommaren, och sedan varit här varje sommar fram till år 2007 för jag tyckte det var ett fantastiskt vackert ställe, men väldigt trevliga boende här. Sen under 2009 började jag jobba i skogen och samtidigt flyttade jag hit med familjen från Litauen.

När jag kände mig redo för 2 år sedan så startade jag mitt företag, det kändes helt rätt i tiden, och jag har alltid sett Överkalix som platsen där jag vill driva mitt företag.

Dom 3 bästa sakerna med Överkalix för mig är såklart naturen, närheten till den och hur vacker den är, sen är det friheten här, man känner sig inte så bunden till att vara inomhus. Sist men inte minst är det inte direkt konkurrens i Överkalix, man samarbetar och hjälps åt så gott det går och det gillar jag!

Företaget bedriver skogsverksamhet mest inom skogsplantering, samt skogsinventering och från år 2023 började jag jobba med trädfällning på höst/vinter tid. 

På somrarna sätter vi ca 2.5-3.2 miljon plantor och inventerar ca 2000 ha skog runtom och i kring Överkalix.

Överkalix är en bra strategisk plats för ett skogsvårdsföretag, och jag trivs jättebra med mitt företag här!

 

Ronny Landin - Landin Consulting

Det bästa med att bli nominerad är väl att det är en bra bekräftelse på att folk ser att man jobbar hårt och strävar efter att utvecklas som företagare.

Har idag 2st företag, ena är Landin Consulting & Fastigheter där jag hyr ut mig själv som tjänsteman/maskinförare samt konsult till Tornedalens Entreprenad. Har även en fastighet som jag hyr ut, och letar fler för att utöka utbudet av lokaler och boende. 
På Tornedalens Entreprenad hjälper jag till med allt från att ha ansvar över personalen, boende, hus, bilar, rekrytering, samt räknar på och tar in jobb. När jag började åt Tornedalens 2021 så var omsättningen ca 12milj på 30 anställda nu 2023 nådde vi strax över 70milj i omsättning med över 140st anställda och blev en av Norrbottens Gaseller i tillväxt. Tornedalens Entreprenad är numera ett av norra Sveriges största bemanningsföretag.


Bästa med att driva företag är nog att man utmanar sig själv och måste ha stort eget ansvar över allt man gör. Jag har alltid bott i Överkalix så det är en självklarhet för mig att starta här, man har nära kontakt med andra företagare och alla möjligheter finns. Sen är det väldigt centralt i Överkalix vilket underlättar mycket när man åker på tex kundbesök.

Sen har jag tillsammans med ägaren av Tornedalens Entreprenad Gustaf Joona ett företag "Norrbil i Malmfälten AB" tillsammans där vi hyr ut fordon till olika behov framför allt kring besöksnäringen, det är fortfarande i uppstarten men mottagandet har varit kanon, och vi växer så det knakar!Hjälper även till med Jockfall Turist och Konferens så mycket jag hinner och kan, varit där hela min uppväxt och lärt mig företagandet från tidig ålder och insåg ganska fort att det är det jag vill göra, driva eget företag. 

Tre bra saker med Överkalix:

  • Nära till det mesta, man känner dom flesta som bor här samt att alla är hjälpsamma.
    Naturen är otroligt vacker, flera vattendrag som är kända över hela världen. Vuxit upp med fisket i Jockfall och Ängesån.
  • Dom flesta vet nog hur mycket jag brinner för fisket och området vi är verksamma i, jag har vuxit upp med fisket i Jockfall och Ängesån, fiskar så mycket jag hinner.
  • Är dessutom väldigt unikt att vi inom 10mils radie har Kalixälven, Ängesån, Torneälven, Lina älv, Råne älv, Bönälven, Tvärån med mera, är få orter som har det utbudet Överkalix med omnejd har på grymma laxälvar.

Det är helt enkelt perfekt för dig som tycker om fiske och naturliv!

 

Joacim Nilsson

Näringslivsutvecklare

0926-74090 Skicka e-post
Hanna Hedlund - Saxy by Hanna
Algirdas Martynaitis - Överkalix skogstjänst
Ronny Landin - Landin Consulting