Tornedalingarna dag 15 juli
Den 15 juli uppmärksammar vi tornedalingarnas dag och hissar den gul-vit-blå tornedalska flaggan, Meänflaku utanför kommunhuset i Överkalix. Den nationella minoriteten tornedalingar består av tre grupper, tornedalingar, kväner och lantalaiset.
Idag talas meänkieli i hela Sverige, men framför allt i Gällivare, Haparanda, Pajala, Kiruna och Övertorneå. Meänkieli är ett erkänt nationellt minoritetsspråk, med flera dialektala varieteter och språket är under ständig utveckling.
Meänflaku, tornedalingarnas flagga
Flaggan är gul, vit och blå och dess namn oavsett språk är Meänflaku. Färgerna symboliserar en sommarblå himmel, den gula solen samt de vintervita vidderna. Meänflaku antogs som symbol för tornedalingarna 2013.
Sveriges nationella minoriteter och minoritetsspråk
De fem erkända nationella minoriteterna i Sverige är judar, romer, samer (som även är ett urfolk), sverigefinnar och tornedalingar. De nationella minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli.
Gemensamt för minoritetsgrupperna är att de har befolkat Sverige under lång tid samt att de utgör grupper med en uttalad samhörighet. De har även en egen religiös, språklig eller kulturell tillhörighet och en vilja att behålla sin identitet.
