Rötmånaden börjar
När det är varmt och fuktigt är det extra viktigt med kyla och bra hygien. Se till att hålla varm mat varm och kall mat kall. Och våga lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka på maten så att du inte slänger mat i onödan.
I slutet av juli börjar den period vi traditionellt kallar rötmånaden. Varma och fuktiga sommardagar är en utmaning. Då trivs bakterier och mögel allra bäst, både såna som förstör maten och såna som kan göra oss sjuka. Det går att göra mycket för att hålla maten fräsch, undvika magsjuka och slippa slänga mat i onödan. Några saker att tänka på:
- Håll maten kall från butiken till hemmet.
- Ha ordentligt kallt i kylskåpet, lagom temperatur är + 4 grader.
- Tvätta händerna innan du lagar eller äter mat, och direkt efter att du rört rått kött eller kyckling.
- Håll varm mat varm och kall mat kall.
- Låt inte kylvaror stå framme i rumstemperatur eller sommarvärme längre än två timmar.
- Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling.
- Byt eller tvätta disktrasa ofta!