Vecka fri från våld- våld mot äldre
Äldre personer är en grupp som kan vara särskilt utsatta vid våld. De utsätts för våld i parrelationer, av närstående, men ibland även av personal inom vården och omsorgen. Uppskattningar som visar att omkring tio till femton procent av personer över 60 år har varit utsatta för våld de senaste tolv månaderna. Mörkertalet är också stort.
Äldre är en växande grupp i det svenska samhället. Gruppen 80 år eller äldre väntas öka med nästan 50 procent fram till 2031.
Äldre personer är en särskilt sårbar grupp
Det finns flera faktorer som gör att äldre personer är en särskilt utsatt grupp när det handlar om våld. Med hög ålder följer ofta ett ökat beroende av omgivningen, både av närstående och personal. Om partnern är den som ger stöd och hjälp kan våldet vara svårt att upptäcka. Dessutom minskar möjligheten för andra att upptäcka våldet efter pensionen eftersom den våldsutsatta lämnat kollegor och chef som skulle kunna ana oråd.
Bland gruppen äldre finns grupper som är extra utsatta, till exempel personer med funktionsnedsättning och personer med demenssjukdom och kvinnor i missbruk.
Våldet tar sig många uttryck
Även bland äldre är våld i parrelationer vanligt. Psykiska övergrepp är mest förekommande, men även ekonomiskt, fysiskt och sexuellt våld förekommer. Med ålder minskar möjligheten att ta sig ur en destruktiv relation. Kvinnor har generellt lägre pensioner och ekonomisk trygghet än män. Den ekonomiska utsattheten hos äldre kvinnor kan leda till starkt beroende av en partner vilket gör att det är svårare att lämna en våldsam relation.
Brist på kunskap om våld mot äldre
Endast tjugo procent av personer över 65 år omfattas av äldreomsorg, vilket innebär att den stora majoriteten äldre som utsätts eller utsätter andra för våld behöver få stöd på annat sätt. Det behövs generella våldsförebyggande insatser för att upptäcka och förebygga våld.
En försvårande omständighet är att förståelse av vad våld är ofta saknas hos gruppen äldre. De kan därför ha svårt att definiera sig själva som utsatta för eller utövare av våld.
Äldre personer uppfattar inte att de är inkluderade i det generella stödet för våldsutsatta, till exempel kvinnojourer, vilket gör det svårt att veta var man vänder sig för att få stöd och skydd. Civilsamhällesorganisationer spelar en viktig roll för våldsutsatta. Till exempel erbjuder några ideella tantjourer samtalsstöd till äldre kvinnor.
Läs mer om våld mot äldre på Jämställdhetsmyndighetens webbplats här: Jämställdhetsmyndigheten- våld mot äldre
Under temasidan En vecka fri från våld hittar du mer information och länkar med kontaktuppgifter för dig som behöver hjälp och stöd.
