Boende & Miljö
04 okt 2023

Elmätarbyten i länet ledde till Eltels etablering i Överkalix

I Sverige pågår ett arbete med att byta ut alla elmätare till modernare varianter. För större delen av Norrbottens län så väljer utföraren Eltel att tillfälligt etablera sig i Överkalix. Vid bostadsområdet Hansavan i korsningen Skolgatan/Brännabergsvägen ställer Cramo upp bostadsbodar och förråd för personal och utrustning  utgå ifrån under ungefär ett halvårs tid.

Enligt kommundirektör Jan Johansson passar det här väl in i Överkalix kommuns kommunikationsstrategi att marknadsföras som en ort ”I mitten av den gröna omställningen”.

”Vårt geografiska läge ger oss fördelar när vi ser var de ekonomiska heta platserna i länet finns. Det faktum att Eltel väljer oss för etableringen ger oss rätt i vårt val av nästa kampanj mot företag och privatpersoner. Vi vill också vara med på tåget när flyttströmmarna vänder norrut och det här är en pusselbit i vår strävan att i slutändan bli fler invånare i kommunen i stället för färre som har varit fallet under alltför lång tid”. 

Byggnadsnämnden har beviljat tillfälligt bygglov och bostadsbodarna kommer att vara borta innan nästa sommar. I detaljplanen för området står det bostäder och placeringen på bodarna följer byggrätterna på områden. Givetvis är kommunen förhoppningsfull att det i framtiden ska stå riktiga bostäder där men är samtidigt oerhört glada över att Eltel/Cramo väljer Överkalix som tillfällig etableringsort.

”Jag är oerhört stolt att kommunens personal kunnat lösa det här så snabbt, det visar den lilla kommunens styrka med korta beslutsvägar”, säger Niclas Hökfors kommunalråd i Överkalix.

Haeatullah Sultani temaledare på Eltel håller med ”Kommunen har varit väldigt behjälpliga med att få detta att funka, säger han. När något kört ihop sig så har man varit snabba på att hitta lösningar. Dessutom ligger Överkalix geografisk i mitten av de områden vi kommer att jobba med, så det passar jäkligt bra att vara just här”.

Publicerad 06 okt 2023 10:42
Senast uppdaterad 06 okt 2023 10:42