Boende & Miljö
29 maj 2023

Kokningsrekommendation av dricksvattnet i Svartbyn

Överkalix kommun rekommenderar att koka det kommunala dricksvattnet i Svartbyn innan det används till dryck och matlagning. Detta på grund av att vi fått in uppgifter om att vissa hushåll upplever kvalitetsförändringar av kranvattnet.

Överkalix kommun har fått in anmälningar om magsjuka i Svartbyn och kan inte utesluta ett eventuellt samband med vattenkvalitén. Tekniska kontoret utreder orsaken och som en första åtgärd utförs en skyddsklorering av dricksvattnet. Provtagning pågår för att utesluta förekomst av mikroorganismer. Efter ett uppkok kan vattnet användas för livsmedelsbruk. Glöm inte att använda kokt vatten till spädda drycker och sköljning av grönsaker. Vattnet kan utan hälsorisk användas till vanliga hushållsändamål inklusive personlig hygien, klädtvätt, rengöring och toalettspolning.

Du som har magsjukesymptom

Har du magsjukesymptom ber vi dig att fylla i Enkät om dricksvattenburna utbrott som en del i kommunens utredning. Ifylld enkät skickas med mejl till : byggmiljo@overkalix.se

Eller med post till:

Överkalix kommun, 95681 Överkalix.

Har du frågor om enkäten ring bygg- och miljökontoret på 0926-74035

Efter kontakt med smittskyddsenheten i Norrbotten rekommenderas boende i Svartbyn med magsjukesymptom också att kontakta Hälsocentralen för provtagning.

Vi återkommer med ny information så snart vi vet mer. Frågor besvaras på telefon 0926-74000

Mer information om kokning av dricksvatten finns här: När du måste koka dricksvattnet (livsmedelsverket.se)

Enkät dricksvattenburna utbrott

Publicerad 29 maj 2023 02:03
Senast uppdaterad 02 jun 2023 08:26