Militärövning i Norrbotten

Några dagar under vecka 18 och 19 (från ca 30 april) 2024 kommer ett flertal militärkolonner att färdas längs vägarna i Norrbotten. Det kommer medföra stor påverkan på framkomligheten i trafiken.

Några dagar under vecka 18 och 19 2024 kommer ett flertal militärkolonner att färdas längs vägarna i Norrbotten. Kolonnerna är cirka en kilometer långa och ibland kör de långsammare än gällande hastighetsbegränsning. Det kommer medföra stor påverkan på framkomligheten i trafiken.

Överkalix är en av de kommuner som kommer att beröras i någon omfattning.

Vad behöver jag tänka på?

  • Följ myndigheternas information om militärtransporterna. Det kan du bland annat göra via trafikinformation från SR P4 Norrbotten och på Trafikverkets webbplats. Om du befinner dig i samma område som militärtransporterna så kör försiktigt och välj alternativa vägar om det är möjligt.
  • Om du kör i kapp en militärkolonn längs vägen ska du lägga dig bakom den och hålla avståndet till fordonet framför dig. Om det är nödvändigt att köra om så se till att det sker på ett säkert sätt. När fordonen kör igenom samhällen/tätorter håller de ett kortare avstånd och då är det inte tillåtet att köra om.
  • Om du bor eller reser genom områden där militära transporter sker bör du vara uppmärksam på skyltar och anvisningar.
  • Det är förbjudet enligt Skyddslagen att flyga drönare över skyddsobjekt med foto- och avbildningsförbud.
  • När Försvarsmakten genomför större övningar eller annan verksamhet är det inte ovanligt att främmande makt sprider falsk information för att misskreditera verksamheten. Det är därför viktigt med källkritik. Tänk efter vem som är avsändare av informationen och vilket syfte avsändaren kan ha innan du delar det vidare.
  • Försvarsmaktens verksamhet är också av intresse för främmande makt som vill skaffa information om skyddsvärda platser, verksamhet och materiel. Var uppmärksam och om du ser något som avviker från det normala kan du rapportera detta till Polisen på 11414 eller via funktionen Tipsa polisen på polisens webbplats. Misstänkt pågående brottslig verksamhet rapporteras omgående till Polisen på 112. Du behöver inte göra bedömningen om det kan vara intressant för oss eller inte, den gör polisen.
  • Försvarsmaktens verksamhet är av intresse även för allmänheten och det är inte ovanligt att privatpersoner fotograferar Försvarsmaktens personal eller fordon. Det är inte olagligt, såvida det inte är ett militärt skyddsobjekt med avbildningsförbud, men det är olämpligt. Allmänheten uppmanas därför att inte fota och publicera militär verksamhet om det inte uttryckligen är ett av Försvarsmaktens kommunikationsevent. Den uppmaningen är av två skäl, dels för att inte exponera tid och plats för Försvarsmaktens verksamhet, men också för att inte uppta resurser från svensk militär säkerhetstjänst om händelsen rapporteras in som misstänkt säkerhetshotande.

 

Försvarsmaktens webb: www.forsvarsmakten.se/ir24

Aktuell trafikinformation via P4 Norrbotten: Trafiken | Sveriges Radio eller hos Trafikverket:  Trafikinformation vägkarta

 

militärfordon körs på snöig väg