Kommun & Politik
06 mar 2024

Familjerna i Överkalix mest jämställda i Sverige

Överkalix leder inom flera områdena och är den mest jämställda kommunen i landet, enligt en undersökning av Länsförsäkringar som granskat nio olika områden.

Överkalix utmärker sig inom flera viktiga ekonomiska områden, som nettoinkomst, personer i chefsposition, VAB, sjuktal och föräldraledighet.

Bland annat har kvinnor och män i Överkalix är närmast en jämn fördelning av föräldrapenningen, där kvinnor tar ut 63 procent jämfört med det nationella genomsnittet på 70 procent. Pension är ett annat område där Överkalix är mest jämställd i ländet.

Jämställdheten mäts i undersökningen i indexpoäng där Överkalix som bäst i landet ligger på 81 poäng av 100 möjliga.

"Jag är oerhört glad och stolt att vi i Överkalix är mest jämställda i Sverige, men inte nöjd eftersom vi inte är helt jämställda. Det här är ett ständigt pågående arbete som vi måste göra varje dag. Jag hoppas dock att detta slår hål på myten att norrländska inlands kommuner är machosamhällen där kvinnor inte får ta plats" säger Niclas Hökfors kommunalråd i Överkalix om nyheten.

Sammantaget visar Länsförsäkringars undersökning att ingen av Sveriges 290 kommuner når upp till jämställdhetsmålet när det gäller ekonomisk jämställdhet mellan könen. Det fortfarande finns betydande ekonomiska skillnader mellan könen i Sverige. Kvinnor har generellt sett lägre förvärvs- och kapitalinkomster, arbetar oftare deltid och tar ett större ansvar för barnen när det gäller föräldraledighet och VAB.

De nio variablerna som är med i Länsförsäkringars undersökning är: 

  • Inkomst
  • Chefer
  • VAB - Vård av barn
  • Pension
  • Sjukskrivningar
  • Föräldrapenning
  • Inkomst egna företagare
  • Bostadstillägg
  • Kapitalinkomst

Jämställdhetsundersökning av Länsförsäkringar

Publicerad 08 mar 2024 10:08
Senast uppdaterad 08 mar 2024 12:37