Familj, stöd & omsorg
06 feb 2024

Överkalix kommun och Riksbyggen samarbetar för ett nytt särskilt boende för äldre

Överkalix kommun och Riksbyggen har startat ett samarbete för att utreda förutsättningarna för att uppföra ett särskilt boende (SÄBO) med 70 platser i Överkalix. Det nya äldreboendet ska byggas som kooperativa hyresrätter med hållbarhet i fokus.

Överkalix kommun har sökt en samarbetspartner för att förverkliga sina planer på ett nytt särskilt boende som en del av kommunens äldreomsorgsplan. Utöver satsningarna på ett hållbart SÄBO enligt Miljöbyggnad 4.0 kommer boendet även ha social hållbarhet i fokus. Boendet ska motsvarar behoven för ett gott och värdigt liv för de boende, god arbetsmiljö för vård- och omsorgspersonalen samt ett kostnadseffektivt alternativ för kommunen. 

Beslut i april 

Resultatet kommer att presenteras för, och hanteras av, kommunfullmäktige i april. Om det blir ett beslut att gå vidare med förslaget bildas en kooperativ hyresrättsförening som förverkligar kommunens önskemål.

- Detta är jätteviktigt för vår attraktivitet som kommun att vi kan erbjuda ett gott liv i alla skeenden i livet. En annan fördel att Överkalix kommun som arbetsgivare kommer att kunna erbjuda en bra och modern arbetsplats för vår personal, säger Niclas Hökfors kommunalråd i Överkalix kommun.

Kooperativa hyresrätter


Vivum-boenden med den kooperativa hyresrättsmodellen som bas är utvecklad av Riksbyggen under en lång tid i nära samarbete med kommuner över hela Sverige. Idag finns kooperativa hyresrättsföreningar enligt Riksbyggens modell i 34 kommuner. I den kooperativa hyresrätten kan de boende påverka beslut, precis som i en bostadsrättsförening.

- Den här modellen ger många kommuner möjligheten att säkra äldres boendeförsörjning. Beslutsprocessen är effektiv och investeringarna i föreningens fastigheter finansieras externt, I Riksbyggens koncept Vivum har vi samlat erfarenhet och kunskap som tillsammans med tekniska- och forskningsbaserade satsningar gör att vi kan bygga framtidens boende för äldre, säger Yvonne Westerlund, konceptägare för Vivum på Riksbyggen.

Överkalix kommun och Riksbyggen bildar gemensamt en kooperativ hyresrättsförening som äger fastigheten. I styrelsen sitter representanter för kommunen, Riksbyggen och hyresgäster. Hyresnivån bestäms av styrelsen och eventuella överskott går direkt tillbaka till föreningen och dess medlemmar.

Publicerad 06 feb 2024 03:03
Senast uppdaterad 06 feb 2024 03:03