Kommun & Politik
24 jan 2024

Jobba som valförrättare i EU-valet 2024

Söndagen den 9 juni 2024 är det val till Europa Parlamentet EU i Sverige. Vi söker dig som vill arbeta med förtidsröstning, från och med 22 maj till och med under valdagen den 9 juni.

Vi söker dig som tycker om att arbeta där det händer många saker samtidigt, som trivs med att träffa människor, vill värna om demokratin och förstår vikten av att valet går rätt till. Du behöver kunna överblicka vad som behöver göras och hjälper till, tillsammans med de andra valförrättarna, i förtidsröstningslokalen och vallokalen.

I varje förtidsröstningslokal och vallokal kommer det att finnas en blandning mellan nya och erfarna valförrättare. Många som jobbar i vallokal tycker att det är en rolig erfarenhet och återkommer vid varje val.

Uppdraget

I uppdraget som valförrättare ingår bland annat att se till att det är god ordning i vallokalen, i valsedelställ och bakom skärmarna, ta emot röster och lägga dem i urnan, markera i röstlängden vilka som röstat, hjälpa de väljare som ber om det, till exempel genom att informera om hur de gör för att rösta, och räkna röster efter att vallokalen har stängt.

Som ordförande leder du arbetet i vallokalen och ser till att röstmottagning och rösträkning går rätt till. Vice ordförande stödjer ordföranden och träder in som tjänstgörande ordförande vid behov.

För att klara uppdraget behöver du förstå/ prata bra svenska och vara minst 18 år gammal.

Arbetet som valförrättare är arvoderat (skattepliktigt) enligt samma reglemente som vi tillämpar idag till ersättning för övriga förtroendevalda.

Arbeta under förtidsröstningen

Vi söker även dig som vill arbeta under förtidsröstningen. Förtidsröstningen startar 18 dagar före valdagen. Huvuddelen av arbetet under förtidsröstningen är att ta emot röster, samt att för hand skriva av uppgifterna från röstkortet.

Valförrättare arbetar alltid minst två personer samtidigt.

Utbildning

Alla valförrättare kommer att få utbildning om 1-3 timmar innan uppdraget börjar. Halvdagsutbildningar kommer att ske under 23 och 24 april 2024.

Endast de som genomgått utbildningen får arbeta i vallokalen.

Arbetet kräver ett hjälpsamt och vänligt sätt, och ställer höga krav på noggrannhet och god service.

För information och intresseanmälan kontakta:

Anna-Lena Eriksson, kommunsekreterare
Telefon 070-579 40 03, 0926-740 03

Intresseanmälan kan också skickas per mail:
val@overkalix.se eller annalena.eriksson@overkalix.se

Ange:

• dina kontaktuppgifter
• om du kan tänka dig att arbeta under förtidsröstningen
• i vilken omfattning du vill arbeta

Publicerad 24 jan 2024 02:21
Senast uppdaterad 24 jan 2024 02:21