Näringsliv & Företag
14 dec 2023

25 företag får dela på 3,8 miljoner kronor för kompetensutveckling av sina anställda

Som enda kommun Norrbotten har Överkalix kommun sökt och beviljats stöd av Europeiska Socialfonden Övre Norrland (ESF) Nu kan 25 företag i Överkalix, totalt cirka 160 anställda, få kompetensutveckling på flera områden. Utbildningsverksamheten ska pågå under 2024–2025. 

Som enda kommun Norrbotten har Överkalix kommun sökt och beviljats stöd av Europeiska Socialfonden Övre Norrland (ESF) med 3 811 272 miljoner kronor. Nu kan företagen i Överkalix, ca 160 anställda, få kompetensutveckling på flera områden. Utbildningsverksamheten ska pågå under 2024–2025. 

De 25 företag som kommer att delta och genomföra utbildningar genom projektet är både större och mindre inom olika branscher och antal anställda.

”Första gången vi gjorde det här var det elva företag som var med, nu är det 25. Kompetensförsörjning är en jätteviktig fråga för företagen som har svårt att få tag i de kompetenser de söker. Att kommunen och företagen kan samarbeta på det här sättet gynnar hela Överkalix” säger Bo Häggroth Näringslivsstrateg.

 

Följande företag får stöd till utbildningar:

Isakssons Terrängtransport AB, Pondusfoder, Hästrehabnorr, Länstrafiken i Norrbotten AB, Conscius AB, Maskinstation, Brännaberget, Nordisk Bygg & MekTeknik AB, Grand Arctic Resort, Keep Moving Hundrehab, Överkalix Kultur och miljöskola, Gunnar Lindbäcks Lastmaskiner, Allsåns Åkeri AB, J. Tegelid Transport AB , Överkalix Glas & Ram, Emelies Medicinska Fotvård, T.I´s Trä & Bygg AB, Karbyallt AB, Överkalix Livs AB, MaGlam Personal stylist, Albert Södgård Photography, Kaatis Reindeers , Anderssons Trähusfabrik AB, Tandläkarhuset i Överkalix AB och I & B Skogsmaskiner AB

 

Juha Tegelid på J. Tegelid Transport AB som är ett av de medverkande företagen ser positivt på möjligheten att vara med i projektet

”Det var ett bra tillfälle att förkovra sig, det är dyrt med utbildningar”

Vad betyder detta för dig/ditt företag?

”Nu kan vi bredda verksamheten och får ökad kompetens inom fler områden, men hade förmodligen inte gått utbildningen om vi inte hade fått hjälp med finansieringen”

 

Anna-Lena Kaati på Kaatis Reindeers är en annan av deltagarna:

Varför valde du att deltaga i projektet?

”Det finns så mycket man ska kunna som företagare, så man vill ju ta en sådan här möjlighet när den ges.”

Vad betyder detta för dig/ditt företag?

”Att lära mig mer om företagande gör det blir enklare för mig att fokusera på utveckla verksamheten, det är ju det som jag brinner för.”

 

Publicerad 14 dec 2023 02:10
Senast uppdaterad 15 dec 2023 09:28