Kommun & Politik
29 aug 2023

Projektstart för Move on up

Move on Up – ett samverkansprojekt mellan Överkalix, Jokkmokk, Kiruna och Gällivare kommuner. Projeketet som startar i september 2023 är en satsning för att förbättra infrastrukturen för inflyttning och är även ett viktigt steg mot att skapa ett mer inkluderande och välkomnande samhälle inom region Norrbotten.

Samverkan

Move on Up – ett samverkansprojekt som ska stärkta lokala strukturer och metoder för att bidra till att attrahera den kompetens som arbetsmarknaden efterfrågar kopplat till samhällsomvandlingen och den gröna omställningen i regionen.

Genom att stärkta lokala strukturer och metoder vill kommunerna; Gällivare, Jokkmokk, Kiruna och Överkalix bidra till att attrahera den kompetens som arbetsmarknaden efterfrågar till den del av regionen kommunerna verkar. Genom etablerad samverkan ska arbetet stärka tillväxten både lokalt och regionalt, samt öka attraktionskraften och servicen som dessa kommuner erbjuder. Målet är att ta fram och etablera en hållbar, långsiktig och inkluderande metod och ett arbetssätt för mottagande av inflyttare i de deltagande kommunerna.

Synliggöra behov

Projektet har som avsikt att identifiera metoder och arbetssätt att lära av, testa samt göra anpassningar till de egna förutsättningarna samt etablera, anpassa och bygga kapacitet i de egna organisationerna som på sikt kommer arbeta med aktuella metoder och arbetssätt utifrån ett integrerat perspektiv och praktik för tillgänglighet, jämställdhet och mångfald.

Genom projektet vill man synliggöra behovet av samt former för samverkan mellan aktuella kommuner för resursmaximering och implementering där målet att på sikt är att även sprida lärdomar om metodarbetet lokalt, regionalt och nationellt.

"Move On Up" är en satsning för att förbättra infrastrukturen för inflyttning och är även ett viktigt steg mot att skapa ett mer inkluderande och välkomnande samhälle inom region Norrbotten. I takt med att projektet fortskrider kommer det att bidra till att stärka Norrbottens status som en öppen och dynamisk region som aktivt arbetar för att inkludera alla dess invånare.

Projekttid och finansiering

Projektet startar i september 2023 och löper på under 3 år och finansieras av Svenska ESF-rådet samt region Norrbotten

bilden visar blå flagga med gula stjärnor, eu-flagga och texten Medfinansieras av Europeiska unionen
Bilden visar Jokkmokks kommunvapen en blå tredelad blixt, tre röda symboler
bilden visar Gällivares kommunvapen
bilden visar Kirunas kommunvapen
Publicerad 30 aug 2023 10:23
Senast uppdaterad 08 sep 2023 03:40