Näringsliv & Företag
20 Feb 2023

Festlig stämning på Överkalix första Föreningsgala

Fredag 17 februri hölls den första Föreningsgalan i Överkalix. Evenemanget på Folkets hus var välbesökt med 160 gäster och god stämning! Tre priser delades ut, Årets By, Årets Byaledare och Årets Förening. Utöver föreningspriserna delades även checkar ut av den lokala banken till tre av föreningarna på galan.

Tre föreningar överraskades med pengar

Sparbanken Nord delade inledde kvällens ceremonier med att dela ut checkar till tre av föreningarna på galan.

Kvinnojouren Athena var de första att ta emot en check från Sparbanken Nord. De 20 000 kronorna togs med glädje emot av Christina Snell Lumio, som tackade för pengarna samt kom med två önskemål:

- Man får gärna bli medlem, men ännu hellre vill vi att folk ska engagera sig i vår förening! Vi behöver fler ideella engagerade som vill hjälpa de kvinnor som söker sig till oss.

Överkalix IF mottog även de en check på 20 000 kronor, vilket ska gå till deras basketverksamhet som haft stor betydelse i Överkalix. Denna har startats upp igen efter några års paus. Pengarna kommer användas till inköp av material samt att kunna genomföra en resa för att åka och se en basketmatch!

All time cruisers

Den sista av Sparbanken Nords checkar delades ut till All Time Cruisers, vilka arrangerar den mycket populära bilutställningen Midsummer Meet i Överkalix under midsommar. Pengarna; en summa på 30 000 kronor kommer gå till arrangemanget av sommarens Midsummer Meet. 

- Vi är väldigt glada och tacksamma! Detta hjälper oss verkligen, säger Kjell Granberg från All Time Cruisers som var på plats och tog emot checken.

Kvällen fortsatte med middagsbuffé, moderatorn Reine Sundkvist underhöll och ledde publiken genom kvällen,
och trubaduren Anton Boström stod för musikunderhållningen.

Priser i tre kategorier

Det första priset, vilket delades ut av Överkalix Kommuns kommunalråd Niclas Hökfors, var för Årets Byaledare. Detta tilldelades Tord Henriksson, som är engagerad i Lansjärvs byaförening. Tord berättade att han varit engagerad i föreningslivet i flera årtionden och på frågan om hur han orkat engagera sig så länge svarade han:

- Det viktigaste är att ha roligt! Han nämnde även hur glad han är för alla nyinflyttade; att människor från hela världen valt att bosätta sig i Lansjärv och hjälper till att hålla byn vid liv!

Priset för Årets By delades ut till Nybyn och togs emot av Anders Wikgren. Han berättade att galan är det sista han gör som engagerad i byaföreningen, innan han på söndagens årsmöte lämnar över till yngre förmågor. Han hälsade även alla välkomna till byaföreningens mest populära årliga evenemang: Pizzakväll i byastugan! - Nästa pizzakväll är på långfredagen, så då är ni alla välkomna! Vi har nya förmågor i bagarstugan, så jag garanterar att det blir gott!, säger han.

Tord Henriksson Lansjärv blev årets föreningsledare
Anders Wikgren tog emot Nybyns pris som årets by.
Överkalix konstförening fick pris som årets förening 2023

Årets förening

Kvällens sista pris, till Årets förening, delades ut till Överkalix Konstförening. Hela föreningens styrelse kom upp på scen för att ta emot priset.

- Vi vill verka för att göra konsten tillgänglig för alla, det ska inte vara så svårt med konst! Sa Hannah Boström och fick medhåll av Katarina Nilsson:

- Vi är väldigt överraskande, men detta är ett bevis på hur viktigt det är med konst och kultur!

Föreningsgalan avslutades med några ord från kommunalråd Niclas Hökfors, som tackade alla som varit med under kvällen och alla föreningar och byar för dess engagemang:

- Det är tillsammans vi gör Överkalix. Jag vet hur viktig den ideella sektorn är, speciellt för barn och unga.

 

Published 09 May 2023 12:49
Last updated 21 Aug 2023 10:36