Äldreomsorg med kvalité
Du som är äldre och behöver hjälp i vardagen har bland annat möjlighet att få hemtjänst, färdtjänst och boenden av olika slag. Som ålderspensionär i Överkalix har du många olika föreningar som kan fånga upp dina intressen.
Vi har en stor erfarenhet av äldreomsorg och vad som utmärker en bra sådan. Trygghet, att kunna välja mellan olika boendeformer och att kunna leva som var och en själv vill ser vi som kärnan när det kommer till äldreomsorg. Vår verksamhet utvecklas hela tiden efter hur samhället ser ut.
Navigera dig vidare i menyn till höger för att ta del av de olika tjänster kommunen erbjuder.
Insats social samvaro enligt förenklad biståndsbedömning
Överkalix kommun har beslutat att Du som är:
- 75 år eller äldre
- har ett bristande nätverk
- begränsningar att självständigt utföra aktiviteter
- andra hemtjänstinsatser beviljade, gäller dock ej för de som enbart har trygghetslarm
har möjlighet att ansöka om insats social samvaro utan föregående behovsbedömning dvs förenklad biståndsbedömning enligt 4 kapitlet 2a § socialtjänstlagen.
Insats social samvaro utförs av hemtjänst och beviljas med åtta timmar per månad och innehållet utformar Du själv tillsammans med hemtjänstpersonalen. Insatsens innehåll kan vara ex promenader, handarbete, sportaktiviteter. Innehåll av ex omvårdnad, hushållsskötsel ingår ej. Insatsen debiteras utifrån gällande hemtjänsttaxa.
Ansökan gör Du med blanketten: ”Ansökan om insats enligt förenklad biståndsbedömning”. Blanketten finns tillgänglig på längre ner på denna sida eller kan skickas med post till den sökande.
Har du frågor eller funderingar är Du välkommen att kontakta handläggare Lille-Mor Eriksson via kommunens växel på telefonnummer 0926 – 74 000.
Framtidens äldreomsorg
Överkalix kommun, socialförvaltningen, genomförde juni 2020 en enkätundersökning gällande framtiden för våra äldre i kommunen. Resultaten från enkäten kommer vi att använda som underlag i vårt fortsatta arbete med framtidens äldreomsorg. Du finner resultatet i sin helhet längre ner på sidan.
Enkäten hade fokus på boende, trygghet, social samvaro och aktiviteter. Enkäten besvarades anonymt. Majoriteten av de svarande är i framtiden intresserade av att flytta till ett alternativt boende anpassat för äldre. Ungefär lika stor del av de svarande bor idag centralt respektive i en by.
Ur enkätsvaren framgår att ett trygghetsboende bör vara ett funktionellt, självständigt och tryggt boende med närhet till andra, utrustat med moderna IT-lösningar samt närhet till såväl samhällets utbud som naturen. Gällande utomhusmiljön önskas goda möjligheter att vistas utomhus oavsett årstid samt möjlighet att utföra säsongsbundna aktiviteter i anslutning till boendet.
En meningsfull vardag uppges av enkätdeltagarna bestå av gemenskap med andra, möjlighet att ha husdjur, vistelse utomhus och fysisk aktivitet. Gemenskap med andra kan bestå av olika evenemang så som musik, matlagning och studiecirklar men även bra gemensamhetsutrymmen där det finns goda möjligheter att ta emot besökare samt anordna egna aktiviteter.
Ett stort tack till er som deltog!
Vänligen, Jenny Liljebäck socialchef och Leif Nilsson, sociala omsorgsutskottets ordförande.