Utveckling i Överkalix kommun
För Överkalix kommun är utveckling viktigt, att hela tiden försöka skapa bättre förutsättningar för alla invånare, föreningar och företag att leva, trivas och verka i kommunen.
- Start
- Näringsliv
- Utveckling i...
Lär dig mer om digitalisering
Digitalakademin lär företag att bli bättre på att utnyttja digitaliseringens möjligheter. Kostnadsfria utbildningar erbjuds av Almi i samverkan med Google. Utbildningarna finns på över 30 språk.
Kompetensförsörjning i samverkan
I samverkan med 13 stycken företag söker Överkalix kommun stöd till att genomföra kompetensutveckling av personal. Stödet betalar utbildningskostnaden och arbetsgivaren betalar för den tid personal deltar i utbildning. Vi söker även stöd till att förbättra rekryteringen av ny personal.
Vi ska titta på möjligheten att ta fram en gemensam modell för rekrytering av personal och på möjligheten att göra gemensamma rekryteringar, till exempel tandemrekryteringar, via annonser och en gemensam rekryteringssida på Internet.
Mer information ges av kommunen, se kontaktuppgifter under fliken "Kontakt".
Stöd till lokala aktiviteter
Nu kan ideella föreningar, eller sammanslutningar av privatpersoner, söka stöd till kortare insatser från Leader Polaris 2020. Stödet som kan ges är max 40 000 kr och det kan sökas till att genomföra något av följande:
- Naturcheckar, som bidrar till att försköna landskapsbilden, öka tillgängligheten eller attraktiviteten, exempelvis genom rensning, röjning, anläggning av stigar, etc.
- Ungdomscheckar, som bidrar till att ge unga möjligheter att skapa sina egna aktiviteter och utveckla sin egen roll i den lokala utvecklingen, exempelvis genom att arrangera studiebesök, temakvällar, mötesplatser, utbildningar samt kultur-, idrotts- och fritidsaktiviteter.
- Kulturcheckar, som bidrar till att ge möjlighet för kultur- och föreningslivet att utöka sitt utbud av aktiviteter, inkludera fler människor och skapa mötesplatser, exempelvis genom prova-på-aktiviteter, utbildningar, digitalisering, studiebesök, etc.
- Mångfaldscheckar, som bidrar till att skapa möjligheter för att bättre integrera och inkludera nyanlända personer i samhället, exempelvis genom prova-på-aktiviteter, studiebesök, kultur-, idrotts- och fritidsaktiviteter, etc.
Mer information och ansökningsblanketter hos Leader Polaris
Behövs hjälp, kontakta kommunens näringslivskontor under fliken "Kontakt".
Lokal service
För Överkalix kommun är invånarna som bor och verkar i byarna som ligger utanför tätorten Bränna viktiga. Det är viktigt att det så långt som möjligt kan erbjudas en god och väl fingerande service. För att få kunskap om situationen i byarna har kommunen i projektet ”Struktur för lokal serviceutveckling”, som finansieras av EU:s jordbruksfond för landsbygdsutveckling-Leader Polaris, kartlagt servicebehoven. Utifrån kartläggningen ska kommunen under 2020-2021 arbeta med att utveckla servicen till invånare och företag i byarna i projektet Alla ska med, som finansieras av EU:s jordbruksfond för landsbygdsutveckling-Leader Polaris och Tillväxtverket.
Överkalix Skogsmässa
Målet är att anordna en skogsmässa för att visa på skogens många affärsmöjligheter, skapa en plattform för ökad samverkan mellan skogsägare, skogsföretag och företag inom andra branscher. Med hjälp av förstudien undersöker kommunen förutsättningarna för att anordna en skogsmässa i Överkalix.
Naturen vid tätorten Bränna
Genom Överkalix rinner vackra och orörda Kalix älv med deltalandskap, små och stora holmar och älvfåror. Längs med älven, intill Bränna tätort finns Strandpromenaden och Grelsbyberget, som bjuder på mycket vackra naturupplevelser.
Överkalix kommun arbetar för att göra naturen omkring Bränna ännu mer tillgänglig. Målet är att knyta samman Strandpromenaden med lederna på Grelsbyberget och därigenom skapa ett sammanhängande rekreationsområde för invånare och besökare.
Strandpromenaden, Grelsbyberget och lokala frilufts- och utvecklingsplaner
Med stöd av EU:s jordbruksfond för landsbygdsutveckling - Länsstyrelsen Norrbotten och Tillväxtverket har Överkalix kommun byggt ny gång- och cykelväg längs med Strandpromenaden och vid starten av Grelsbyleden.
Med stöd av EU:s jordbruksfond för landsbygdsutveckling-Leader Polaris, Naturvårdsverket-Lokala naturvårdssatsningen (LONA) och Tillväxtverket har Överkalix kommun byggt utegym i anslutning till Strandpromenaden, placerat ut bänkar och bord längs med Strandpromenaden och tagit fram mallar för lokalt utvecklingsarbete.
Under 2020 ska kommunen med stöd av EU:s jordbruksfond för landsbygdsutveckling-Leader Polaris, Naturvårdsverket-Lokala naturvårdssatsningen (LONA) och Tillväxtverket göra informationstavlor till Strandpromenaden och Grelsbyberget, placera ut bänkar och bord längs med Grelsbylederna.
Projekt Överkalix, platsen är utmärkt för turism
Målet med projektet är att utveckla en samverkansplattform mellan kommun och besöksnäringen, som organiseras, administreras och leds av kommunens näringslivskontor, och bidrar till att stärka kommunen som besöksmål. I arbetet ingår även att utveckla hemsidan www.visitoverkalix.se. Projektet finansieras med stöd av Länsstyrelsen Norrbotten.