Samhällets krisberedskap
Samhällets samlade beredskap består av samhällets insats och av invånarnas egen förmåga att hantera påfrestningar.
- Start
- Kommun
- Trygghet & hälsa
- Krisberedskap
- Samhällets...
Det svenska krishanteringssystemet bygger på ett antal principer som kort beskrivs nedan.
- Ansvarsprincipen
Den som ansvarar för en verksamhet under normala förhållanden ska också ansvara för den i krissituationer. - Närhetsprincipen
Kriser ska hanteras på lägsta möjliga nivå i samhället. Regeringen har områdesansvaret på central nivå, regioner på regional nivå och kommunerna har det lokala ansvaret. - Likhetsprincipen
Verksamheten ska så långt som möjligt vara organiserad på samma sätt under krissituationer som under normala förhållanden.
Överkalix krisorganisation
Överkalix kommun har vid en kris en krisorganisation bestående av krisledningsnämnd, krisledningsgrupp och en stab.
I kommunens organisation ingår personer från flera olika delar av kommunen. Särskilt viktigt är hantering av information, att kommunen skapar en lägesbild, fattar beslut utifrån lägesbilden och vid behov samordnar beslut med andra aktörer vid kriser.
I förvaltningshuset finns en särskild ledningsplats varifrån verksamheten vid en kris kan samordnas. Ledningsplatsen är bland annat utrustad med reservkraft och har goda möjligheter till kommunikation även när det är störningar i våra ordinarie kommunikationsvägar.
Alla aktörer i området har ansvar för att samhällsviktiga funktioner är tillfredställda, att till exempel ambulans, polis, räddningstjänst och omvårdnad fungerar även vid svåra påfrestningar.
Du bär själv ansvar för din egen beredskap i hemmet.