Trygghet och hälsa
Överkalix kommun ska vara trygg och säker att bo, vistas och driva verksamhet i. Kommunens medborgare ska ha möjlighet till en bra hälsa.
Förbättrad folkhälsa
En förbättrad och en mer jämlik folkhälsa är en av nycklarna för att klara kompetensförsörjningen och för att fler individer ska kunna leva ett gott liv och vara delaktiga i både arbets- och samhällslivet.
Kommunen arbetar hela tiden med att förbättra oss i att förebygga brott, olyckor och risker genom till exempel information, rådgivning, utbildning och övningar.
Gemensamt Folkhälsoråd
För ett par år sedan har beslut tagits om ett gemensamt Folkhälsoråd i östra Norrbotten tillsammans med Haparanda, Kalix och Övertorneå kommuner, och arbetet har kommit igång.
Rent praktiskt sorterar det lokala brottsförebyggande arbetet och folkhälsoarbetet under en gemensam arbetsgrupp i Överkalix.
Samarbetspartnerna är Norrbottens kommuner, Region Norrbotten, Polisen och andra myndigheter, organisationer och föreningar.
Så arbetar vi
För att få ett tryggare Överkalix arbetar vi med att minska riskerna och minska förstörelsen. Samtidigt ska vi ha en god förmåga att hantera kriser och allvarliga händelser när de ändå inträffar.
Kommunen arbetar framför allt med säkerhetsarbete och trygghetsskapande arbete inom fäljande fyra områden:
-
Brottsförebyggande/ Folkhälsa
Förebyggande arbete mot droger, ungdomsbrottslighet, skadegörelse, våldsbrott och organiserad brottslighet. Det brottsförebyggande arbetet sker i nära samarbete med polisen.
Nu sker arbetet också med en hälsofrämjande inriktning, ett folkhälsoarbete ska utvecklas. -
Krisberedskap
Förebyggande arbete för att minska sårbarheten vid krishändelser i samhället. Hantering av kriser i form av krisledning, information och krisstöd vid inträffade händelser. -
Räddningstjänst
Förebyggande arbete inom brand och operativa insatser med räddningsstyrkor. -
Olycksförebyggande
Förebyggande arbete inom bl.a områdena trafik, vatten och planering av bebyggelse.