Kunskapsprov för alkoholservering
Om du ansöker om ett tillstånd för servering eller för provsmakning av alkoholdrycker ska du genomföra ett kunskapsprov. Det står inskrivet i alkohollagen från 1 januari 2011, 8 kap 12 §.
- Start
- Kommun
- Serveringstillstånd
- Kunskapsprov för...
Syftet med provet är att du ska visa att du har de kunskaper om alkohollagen och tillhörande föreskrifter som krävs för att på ett säkert sätt kunna hantera alkoholservering i din verksamhet.
Vem ska göra provet?
I ett bolag måste minst en person eller motsvarande 50 % av styrelseledamöter/bolagsmän uppvisa godkänt provresultat.
I en förening ska minst 50 % av styrelsen uppvisa godkänt resultat.
Ibland behöver du inte skriva provet
Du behöver inte skriva något prov om du:
- tidigare har skrivit provet och har tillstånd som minst motsvarar den aktuella ansökan,
- inte har tillstånd men som högst tre år före en ny ansökan skickats in har skrivit ett godkänt prov som minst motsvarar den nya ansökan,
- inte har skrivit prov men som i samma kommun har serveringstillstånd som minst motsvarar den aktuella ansökan och vars kunskaper det inte finns någon anledning att ifrågasätta, eller
- inte har skrivit prov men som i en annan kommun har serveringstillstånd som minst motsvarar den aktuella ansökan och kan dokumentera flera års erfarenhet utan anmärkningar.
Om du ansöker om tillfälligt serveringstillstånd till ett slutet sällskap behöver du inte alltid skriva provet. Om ansökan avser ett enstaka tillfälle kan undantag från regeln göras. Vid återkommande arrangemang krävs genomfört kunskapsprov.
Kommunen erbjuder endast provtillfällen för de sökande som har ett pågående ärende. Det innebär att en ansökan med betald ansökningsavgift ska ha kommit in innan det är möjligt för dig att boka tid för provet. Undantag är de föreningar som återkommande brukar söka tillstånd för slutet sällskap och som planerar att söka nytt tillstånd, de kan med alkoholhandläggaren göra klart med passande tidpunkt.
Kunskapsprovet
Om du inte blir godkänd första gången har du rätt att göra om provet två gånger.
Frågorna handlar om följande områden:
- alkoholpolitik,
- bestämmelser om servering,
- tillsyn och
- mat och utrustning.
Antalet frågor varierar mellan 28-60 stycken beroende på vilket tillstånd som du ansöker om. För att du ska bli godkänd på kunskapsprovet krävs det att du svarar rätt på minst 75 % av frågorna på respektive område. Frågeområdet Mat och utrustning ingår inte i kunskapsprov för dig som söker stadigvarande tillstånd för pausservering eller tillstånd för provsmakning.
Följande olika typer av kunskapsprov finns:
- Stadigvarande tillstånd till allmänheten (60 frågor)
- Stadigvarande tillstånd vid cateringverksamhet för slutna sällskap (60 frågor)
- Tillfälligt tillstånd till allmänheten (44 frågor)
- Stadigvarande serveringstillstånd för slutna sällskap (44 frågor)
- Tillfälligt tillstånd för slutna sällskap (28 frågor)
- Stadigvarande tillstånd för pausservering (28 frågor)
Provresultatet är giltigt i tre år.
Praktisk information
Kunskapsprovet är webbaserat och genomförs i kommunens regi.
Vid provtillfället gäller följande:
- Du som ska skriva kunskapsprovet ska kunna legitimera dig. Provet är personligt och du kan inte skicka någon annan i ditt ställe.
- Hjälpmedel är inte tillåtna vid provtillfället. Du får inte skriva av eller fotografera provet.
- Du har 90 minuter på dig att skriva provet. Provet görs på en dator och du fyller i dina svar i ett formulär.
- Vid särskilda skäl kan du begära att få göra provet muntligen, tillsammans med en tolk till exempel. Tiden för muntligt prov är högst 120 minuter.
Du får resultatet från provet inom 1-5 arbetsdagar. Resultatet redovisas uppdelat per frågeområde och för att provet krävs att minst 75% är rätt inom varje område.
Förberedelser
Folkhälsomyndigheten har tagit fram information som vägledning till vilka kunskaper som krävs.
Folkälsomyndighetens information
Alkohollagen finns åtkomlig på nätet:
http://www.lagboken.se/dokument/Andrings-SFS/701243/SFS-2010_1622-Alkohollag?id=78243
Alkoholhandläggaren kan tillhandahålla ett utbildningsmaterial i form av en lathund som innehåller vägledning till hur lagen ska tolkas.
Ibland erbjuds så kallade krögarkurser med utbildning i alkohollagen av utbildningsföretag, det kan vara ett bra sätt att förbereda sig om möjligheten finns.