Anmäla ändringar – vad gäller?
Det råder anmälningsplikt för innehavare av serveringstillstånd. Exempel på anmälningspliktiga händelser som kan ha betydelse för tillsynen är till exempel om kretsen av personer med betydande inflytande i företaget förändras.
Anmäla ändringar i bolaget
Den som har serveringstillstånd är skyldig att anmäla förändringar av bolagets företrädare och ägare. Om man inte gör det självmant anses det vara en brist enligt alkohollagen, vilket innebär att en utredning om eventuellt ingripande inleds. Bakgrunden till att dessa förändringar är anmälningspliktiga är att de nya personer som kommer in i verksamheten måste prövas enligt alkohollagen. Om t ex personerna i styrelsen i ett aktiebolag bytts ut måste tillståndsenheten ta reda på om de nya företrädarna är personligt och ekonomiskt lämpliga. Det innebär bland annat att remisser ska skickas till polisen och Skatteverket för att kontrollera att de inte dömts för något brott och att man är skötsam när det gäller inbetalning av skatter och avgifter.
Om bolagets kunskap i alkohollagen förändras
Ett krav på bolaget är att det ska finnas kunskaper i alkohollagen. Om förändringen i bolaget leder till att tillräckliga kunskaper inte längre finns bland företrädarna utgör det grund för att återkalla serveringstillståndet.
Kontroll av finansiering
Tillståndsenheten undersöker också hur de som köpt in sig i bolaget har finansierat köpet. Det innebär att bolaget måste redovisa varifrån köparen har fått sina pengar och hur transfereringen av medlen gått till. I vissa fall kan även andra förändringar vara anmälningspliktiga, som t ex när man byter ut en person som är restaurangchef i en kedja av restauranger. Ta för vana att kontakta tillståndsenheten och fråga om den förändring ni planerar är anmälningspliktig eller inte.
Anmäla adress- eller fakturaändring
Om uppgifter ändras som behövs för att tillståndsenheten ska kunna upprätthålla kontakten med tillståndshavaren ska detta anmälas. Bolagsnamn och adressuppgifter är sådana uppgifter som har betydelse för tillsynen och ska således anmälas till tillståndsenheten. Observera att anmälan först måste göras till Bolagsverket eller Finansinspektionen (beroende på vilken myndighet som har registreringsansvaret) eftersom tillståndsenheten stämmer av uppgifterna hos dessa myndigheter innan ändringen genomförs. Ändring av fakturaadress kan göras utan anmälan till Bolagsverket eller Finansinspektionen.
Laghänvisning
9 kap. 11 § Alkohollagen
Den som har beviljats serveringstillstånd ska anmäla hos kommunen när han eller hon avser att påbörja verksamheten. Anmälan skall också göras om verksamheten läggs ned eller om avbrott sker i den. Om verksamheten förändras till sin omfattning eller i något annat hänseende av betydelse för tillsynen skall detta också anmälas, liksom betydande förändringar av ägarförhållandena. Anmälan ska göras i förväg, eller om det förhållande som föranlett anmälningsskyldighet inte har kunnat förutses, utan dröjsmål.