Livsmedel och covid-19
Det finns än så länge inga indikationer på att coronaviruset kan spridas via livsmedel. Riskerna att smittas via en bufféservering är därför låg. Det primära är att ha goda hygienrutiner samt att förebygga köbildning och undvika trängsel.
- Start
- Kommun
- Miljö- och hälsoskydd
- Livsmedel
- Livsmedel och...
Spridning av viruset
Covid-19 är en så kallad droppsmitta som främst sprids genom direktkontakt mellan människor samt genom hostningar och nysningar. Livsmedelsverket anser att det i dagsläget inte finns några indikationer på att coronaviruset kan spridas via livsmedel. Det finns därför inga hinder för bufféservering eller försäljning av lösviktsgodis och andra oskyddade livsmedel.
Information till dig som driver livsmedelsverksamhet
Den 25 mars 2020 trädde Folkhälsomyndighetens föreskrifter om att förhindra smitta av covid-19 på restauranger, caféer m.m. ikraft. Föreskriften syftar till att minska smittspridning. Efter den 25 mars är det därför endast tillåtet med bordsservering på landets restauranger, caféer, i skolmatsalar etcetera. I korthet gäller följande:
- Det får inte förekomma trängsel mellan människor i köer, vid bord eller bufféer. Besökare ska kunna hålla avstånd till varandra.
- Varje servering ska utifrån en riskbedömning ta fram rutiner för hur verksamheten kan förhindra smittspridning bland besökare. Främst handlar det om att minimera riskerna för att trängsel uppstår.
- Riskbedömning och rutiner behöver ses över regelbundet utifrån hur situationen förändras och om nya rekommendationer kommer från Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkaren.
- Besökare får endast äta och dricka sittande vid ett bord eller ta med maten för avhämtning.
- Är det trångt i lokalen bör avstånden mellan borden glesas ut.
- Smittskyddsläkarna kan efter samråd med kommunen stänga verksamheter som inte följer föreskrifterna.
Det är fortsatt tillåtet att låta gästerna beställa i kassan, att erbjuda bufféservering etcetera. så länge verksamheten vidtagit åtgärder för att minska köbildning och trängsel.
Observera att föreskriften omfattar de verksamheter som erbjuder servering, varför de flesta butiker är undantagna.
Förändring i livsmedelsverksamheten
Det förekommer att verksamheter gör förändringar för att anpassa sig till covid-19. Detta kan vara till exempel att en restaurang börjar med hemleverans eller en butik börjar med matkassar och utkörning av varor. Glöm inte att sådana förändringar ska anmälas till miljökontoret.
Ytterligare information
Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket uppdaterar information om läget med covid-19 löpande.
Livsmedelsverkets frågor och svar om coronaviruset
Folkhälsomyndighetens föreskrifter om att minska smittspridning
Folkhälsomyndighetens frågor och svar om den nya föreskriften