Frågor & svar (FAQ) om bredband
Här är svaren på några vanliga frågor om bredbandsutbyggnad.
- Start
- Kommun
- Kommunal service
- Bredband till byn
- Frågor & svar...
Hur fungerar bredband?
Ett samlingsnamn för snabb uppkoppling till internet och även för andra tjänster som kräver hög bandbredd. Fiberoptisk kabel är det bästa valet för uppkoppling. Möjliggör åtkomst till alla typer av tjänster såsom TV, telefoni, internet, med mera.
Vad är då skillnaden mellan dagens kopparnät och fiber?
Kopparnät, när man talar om villor, är telefonledningen in till huset. Där finns möjlighet att använda ADSL (som är vanligast) för uppkoppling mot en tjänsteleverantör (Telia, Bredbandsbolaget, med flera). Här sker liten eller ingen utveckling och lösningen medger inte heller ”snabb” uppkoppling.
Fiber är det medium som är framtidssäkert för kommunikation, och medger väldig höga uppkopplingshastigheter.
Ska alla byar få fiber?
Det är vår förhoppning – och viktigt är att vi får in er intresseanmälan som underlag för detta.
Vem kommer att äga nätet och svara för underhåll?
Överkalix kommun kommer att äga nätet och svara för underhåll (genom upphandlad entreprenör).
Hur många Mbit/s (Miljoner bit per sekund)?
Tanken är att leverera minst 100 Mbit/s per hushåll initialt.
Nätet i sin helhet byggs för att klara anslutningar med upp till 1 Gbit per sekund.
Vad kommer det att kosta?
Engångsavgiften för en anslutning är satt till 16 000 kronor per fastighet. Vi ska försöka hålla detta prisläge så långt det är möjligt.
Vad ingår i den kostnaden?
Grävning fram till fastighetsgränsen (alternativt till cirka 25 m från fastigheten) och sedan inkoppling av en fiber. Detta görs efter att fastighetsägaren själv ordnat med grävning fram till önskad anslutningspunkt. I anslutningen ingår även en så kallad fiberkonverter.
Tjänster, som t.ex. internet/ telefoni/ TV, ingår INTE i anslutningen! När din anslutning är klar och aktiv kan du beställa tjänster i stadsnätets tjänsteportal.
Utrustning för leverans av specifik tjänst, som till exempel bredbandsrouter eller TV-mottagare, ingår INTE i fiberavtalet. Sådan utrustning tillhandahålls av din tjänsteleverantör.
Finns det möjlighet till finansiering av den privata delen?
Sparbanken Nord kan erbjuda ett ”fiberlån”. Besök det lokala kontoret på Storgatan 42, Överkalix, för mera information eller ring 0771-23 00 23.
Vilka tjänster kommer att finnas tillgängliga i nätet?
Tjänsteutbudet utvecklas hela tiden. Aktuell lista med tillgängliga leverantörer och tjänster hittar du i stadsnätets tjänsteportal.
Observera att din anslutning måste vara klar och aktiverad innan du kan göra några beställningar i portalen. Normalt så får du information/ reklam från tjänsteleverantörerna hemskickad till dig när du kan börja beställa tjänster.
Vem har ansvar för den installerade anläggningen?
Den utrustning som installeras för din fasta fiberanslutning ingår i bredbandsleveransen och är fastighetsägarens egendom. Normalt omfattar detta kabelrör, optofiber från avlämningspunkt (tomtgräns) fram till anslutningspunkt i byggnad, samt ODF (passiv fiberkontakt) och aktiv fiberkonverter inne i byggnad.
Alla ingrepp som sker inom den egna fastigheten sker på fastighetsägarens ansvar! Om du planerar att tapetsera, renovera eller bygga om, och arbetet berör din fasta fiberinstallation så har du ansvaret. (Jämför ditt ansvar för fastighetens el-anläggning: vill du skruva loss din elmätare eller ditt proppskåp, så gör du det på eget ansvar.)
Om du anlitar en entreprenör, elektriker eller målare, så görs alla eventuella ingrepp fortfarande på beställning av dig.
Vid markarbeten, såsom dränering, plantering av träd, bygge av staket, med mera, ansvarar fastighetsägaren för att arbetet utförs så att fiberanläggningen inte skadas!
Begär alltid kabelutsättning i god tid via ledningskollen.se för att undvika skador, utsättning av optofiber är kostnadsfri!
Frågor som inte besvaras ovan?
Kontakta gärna kommunens IT-avdelning på telefon 0926-740 00 (växel).