7 steg till bredband
Vi beskriver den process som sedan startas upp med projektering/ projektansökan för utbyggnad av bredband i din by/ ditt område.
- Start
- Kommun
- Kommunal service
- Bredband till byn
- 7 steg till...
1. Allt startar med din intresseanmälan!
För att kunna starta upp ett projekt för att så småningom kunna bygga ut bredband så måste det finnas ett antal intresserade i din by/ ditt område, flera som vill ha bredband via till exempel optofiber.
Gör din intresseanmälan online
Målet med kommunens bredbandssatsning är ett starkt medborgarfokus. I de flesta fall initieras projektet med utgångspunkt från medborgarna, via intresseanmälan, eller genom kontakter med byaföreningar eller liknande.
När projektet startas upp bildas en lokal projektgrupp i samverkan med byn/ området som berörs. I projektgruppen ingår alltid bybor/ boende i området, förutom några av kommunens tjänstemän och entreprenörernas projektansvariga.
Under byggtiden (genomförandet) sammankallas projektgruppen löpande för information och för att gemensamt kunna hantera praktiska frågor.
2. Förprojektering
Nästa steg är förprojekteringen. Här ligger intresset i byn/ området som en avgörande parameter. Förprojekteringen omfattar utarbetande av beslutsunderlag, befolkningstal, intresseanmälningar och en grov kostnadsberäkning.
Kommunstyrelsen fattar beslut om fortsatt projektering inför utarbetandet av projektplan och projektansökan.
Syftet med förprojektering är att inventera intresse i byar/ områden för att möjliggöra utbyggnad av bredband. Antalet möjliga kunder är avgörande för om utbyggnad kan ske.
Områden med lägre antal möjliga kunder kan med fördel läggas samman med tätare områden, för att erhålla högre antal anslutningar inom respektive projekt.
- Intresseanmälningar kan hanteras av byaförening/ intresseförening (alt. byalag/ byamän)
- Förprojektering av by/ område + avgränsning
- Kostnadsberäkning
- Utarbeta projektplan
- Inlämna projektansökan
3. Verkställighet
Nästa steg är verkställighet. Här ligger intresset i byn/ området som en avgörande parameter. Förprojekteringen omfattar utarbetande av beslutsunderlag, befolkningstal, intresseanmälningar och en grov kostnadsberäkning.
Kommunstyrelsen fattar beslut om fortsatt detaljprojektering inför byggnationen.
Denna del i byggprocessen är omfattande. Syftet är att möjliggöra byggnationen. I samverkan med entreprenör säkerställs att all information, såsom beviljad projektansökan, avtal, tillstånd, beslut samt resurser, finns för byggnationen.
Entreprenören ansvarar för att tidsplan utarbetas för genomförandet.
Beslut om byggnation (verkställighet) tas av kommunstyrelsen (eller kommundirektör på delegation).
En del av förberedelserna inför beslut och byggstart är sammanställning av tillstånd och avtal, bland annat kundens anslutningsavtal och avtal om marknyttjande.
Anslutningsavtal för bredbandsnät - ifyllningsbar.pdf
Markupplåtelseavtal för bredbandsnät - ifyllningsbar.pdf
När tillräckligt höga preliminära anslutningstal uppnåtts, blir det aktuellt med projektplan och inlämning av projektansökan. Nu påbörjas även eventuell upphandling av entreprenör, söka samverkan med andra ledningsägare, ansökningar om tillstånd, miljösamråd, med mera.
Inför byggstart behövs också ett anslutningsavtal och ett markupplåtelseavtal med alla fastighetsägare som vill ansluta sina fastigheter till det nya bredbandsnätet. Avtalen är bindande, de fylls i av fastighetsägaren och skickas in till:
Överkalix kommun
Data-IT avdelningen
956 81 ÖVERKALIX
I anslutningsavtalet bestämmer du även hur du vill betala anslutningsavgiften. För närvarande kan du välja att betala hela beloppet på en gång, eller delbetala fyra gånger under ett år. Du kan även välja att finansiera med avbetalning, via Sparbanken Nords fiberlån.
Med alla avtal och tillstånd på plats, och en beviljad projektansökan som underlag, kan kommunstyrelsen nu fatta beslut om byggstart.
Nu påbörjas själva byggfasen. Den består av flera delar, där detaljprojekteringen är startskottet. Nu sker i praktiken all projektering och förberedande aktiviteter, som till exempel utsättning på plats inom byggområdet.

4. Byggnation - stomme
Det första synliga tecknet på att byggnationen av bredbandsnätet har påbörjats, är att det sätts ut en massa käppar och målas en massa streck på marken inom området. Det är flera olika aktörer som gör detta.
- Utsättning av bredbandsnät enligt förprojektering
- Utsättning av vägövergångar/ vägtryckningar
- Utsättning av andra ledningsägares nät, elledningar, teleledningar, värmeledningar, med mera
Detaljprojektering av optonätet utförs i fält, för att anpassa ledningsdragning till faktiska förhållanden. Utsättning av andra ledningsägares kablar utförs för att dessa inte ska skadas när grävarbeten går igång.
Stomnätet går igenom hela byn/ området och består av slang/ kablar för anslutning av områdesnätet (nod) och för distribution till kabelskåp i områdesnätet. När man lägger ner stomnätet läggs även så kallad multiduct-slang för kundanslutningar på sträckor där sådana senare ska användas för kundanslutningar. Kundanslutningar utförs inte i detta skede!
Anslutningsavgiften uttages vid grävstart (påbörjad utbyggnad) och utgör medfinansiering i bredbandsprojektet. Anslutningsavgiften faktureras fastighetsägaren för ansluten fastighet.
Stomnätet förbinder även byn/ byanoden med övrig optoinfrastruktur i kommunen. Stomnätet inom byn sammanbinder byanoden med ett antal fiberskåp som placeras ut på lämpliga avstånd inom området/ byn.

5. Byggnation - kundanslutning
Kundanslutningen omfattar framdragning av optorör (microrör) från stomnät (multiduct) till avlämningspunkt vid tomtgräns eller maximalt 25 meter från den byggnad som ska anslutas inom fastigheten. Vid avlämningspunkten lämnas det material som behövs för anslutningen.
Material för kundanslutningen ingår med överenskommet antal meter optorör och skyddsnät. För färdigställande av anslutning av hus/ fastighet ingår även eventuell håltagning samt inskarvning av optofiber och installation av fiberkonverter/ CPE.
Från avlämningspunkten ansvarar fastighetsägaren för grävning och förläggning av optorör/ skyddsnät fram till huset.
Du gräver själv på din egen tomt. Material för din kundanslutning avlämnas vid tomtgränsen eller maximalt 25 meter från ditt hus. Om du behöver mera (extra) slang + markeringsnät kontaktar du entreprenören som arbetar med kundanslutningar i din by/ ditt område.

6. Byggnation - inkoppling
När kunden har dragit fram sitt optorör (microrör) till husväggen, så är det dags för inkoppling av kundanslutningen. För färdigställande av anslutning av hus/ fastighet ingår håltagning samt inskarvning av optofiber i fiberbox och installation av mediakonverterare i anslutningsavgiften.
Driftssättning av kundutrustning sker successivt, allt eftersom kundanslutningarna färdigställs. Tjänsteleverantörens utrustning (brandvägg/ router) ansluts till mediakonverterarens LAN-utgångar, följ tjänsteleverantörens anvisningar.
Efter att kundanslutningen har färdigställts är anslutningspunkten den plats där optofibern avslutas i mediakonverteraren (CPE) i/ vid ansluten byggnad.
7. Nätet är driftssatt och klart!
Kunderna kan beställa tjänster via kundportalen: https://zmarket.se
I tjänsteportalen presenteras alla tillgängliga tjänsteleverantörer och tjänster. Du kan även köpa dina bredbandstjänster genom att koppla in din dator till bredbandsuttaget (mediakonverteraren).