Är du nyfiken på att flytta till Överkalix? Välkommen att lämna en intresseanmälan!

Emilie och Romain från Frankrike: "Vi längtade efter naturen och frisk luft"

Romain Menez, 41 år, och Emilie Berman, 32 år, från Frankrike, har vuxit upp och levt sina liv i var sina storstäder. Nu har de flyttat till Byträskvägen, söder om Svartbyn i Överkalix.

Vi längtade efter skog och ren luft, säger Emelie.

 

Romain är anställd som aktivitetsmanager på hotellet i Överkalix. Emelie, som före flytten till Sverige arbetade i hälsokostbutik, är hemma med dottern Emma.

Deras tre katter heter Oslo, Rio och Tokyo. Det är 28 grader kallt idag, men de är inte rädda för kyla och får gå ut och in som de vill.

 

Idén att flytta till hit har vuxit fram. Romain var på besök i Sverige redan 2011 och 2015. Han fick svenska vänner och blev förälskad i landet.

– Jag tyckte väldigt mycket om Sverige och längtade tillbaka, berättar han.

2019 reste han och Emilie hit tillsammans på semester.

– Det var rent och jag gillade mentaliteten och människorna, säger Emilie.

De bestämde de sig för att börja leta efter ett hus. Snart utkristalliserade det sig att Norrbotten skulle vara bäst att bo, både för att de ville vara nära naturen och för att de behövde bo relativt billigt för att ha råd.

Emelie var gravid, så Romain åkte i förväg för att söka jobb och bostad. 2022 kom han till Överkalix. Genom andra fransmän på orten fick han tips om att söka jobb på hotellet där det fanns behov av arbetskraft. Att han pratar franska är en fördel i och med att det kommer mycket fransktalande turister och bor på hotellet.

Snart hade han jobb och så hittade han också det rymliga huset på Byträskvägen i Överkalix som kostade 600 000 kronor. Mitt emot ligger ett mindre hus där paret har en dröm om att så småningom bygga upp en turistverksamhet.

– Vi vill locka hit andra fransmän som vill uppleva natur, ren luft och norrsken, säger Romain.

 

Det var en del byråkrati runt flytten, men de tyckte inte det var så farligt.

– Jämfört med Frankrike är det ingenting, men det har ändå tagit tid att få alla papper i ordning, säger Romain.

I november 2022 flyttade de båda in i huset och i april 2023 föddes dottern Emma på Sunderby sjukhus.

– Det gick jättebra att föda barn i Sverige, säger Emma.

Ännu har de inte börjat i SFI, men de är fast beslutna att lära sig svenska längre fram.


Emilie är just nu hemma och tar hand om Emma och de hoppas att Emma ska få ett syskon om inte alltför länge.

– Jag är ju 32 år och har redan hunnit jobba och skaffa mig yrkeserfarenhet. Jag har idéer om vad jag skulle vilja göra i Sverige, men jag är inte där än.

Emilie och Romain känner sig väl mottagna i Överkalix och alla deras förväntningar har infriats.

När de får frågan om det finns något som är negativt funderar de ett tag.

– Allt har varit positivt med att bo här. Det enda som har känts lite märkligt är att det blir så mörkt så tidigt, säger Emilie.

Första tiden, när hon väntade barn och gick hemma ensam på dagarna medan Romain jobbade var tuff erkänner hon, men det är skillnad nu. Hon har acklimatiserat sig och fått nya vänner.

– Det finns tre fransyskor i Överkalix som alla har fått bebisar som jag brukar träffa, berättar hon.

 

Både Romains och Emilies föräldrar och släktingar har varit och hälsat på.

– Emilies mamma har varit här fyra gånger, säger Romain leende.

– De är helt överväldigade av att vi bor här nu och hur livet ser ut här, naturen och människorna. Det är roligt att visa, alla är så förtjusta, berättar Emilie.

– Fast de blev lite skärrade när de hörde att det var 40 grader kallt, tillägger Romain och skrattar.

Till våren och sommaren ska familj och vänner komma i omgångar och hjälpa till att renovera gästhuset. Romain och Emilie planerar att göra i ordning det undan för undan i takt med att de hinner spara ihop mer pengar.

På fritiden har de börjat åka skidor och det vill de gärna fortsätta med.

Tanken är att stanna i Sverige för gott. Att bo så här nära naturen ser de som en stor förmån.

Romain pekar ut genom vardagsrumsfönstret.

– Här utanför ser vi renar och rävar ibland!

 

Kvinna och man som håller i en bebis

Maaike och Sjonnie från Nederländerna: "Drömmen finns utanför fönstret".

I Lansjärv norr om Överkalix har Sjonnie Klaver, 33 år, Maaike Klaver, 28 år, och deras barn Joanna, sex år, och Milo, fyra år, hittat sin drömgård på landet.

– Du kan se drömmen genom fönstret, säger Maaike.

 

Familjen flyttade hit i augusti 2022. De har också två hundar, en stor häst och två ponnyer.

Det är 33 grader kallt men Maaike har trotsat kylan och är ute för att sköta om hästarna. När hon kommer in kokar Sjonnie kaffe och tänder en brasa i kaminen.

– Jag hade hästar i Nederländerna också, men har hela tiden önskat att få bo på en hästgård så att jag kan ha hästarna hemma, berättar Maaike.

 

Paret flyttade från Holland till Sverige för att de drömde om en annan sorts tillvaro.

– Holland är verkligen tätbefolkat. 18 miljoner människor i ett så litet land – det är som att leva i en låda och varje dag känner du stressen omkring dig, säger Sjonnie.

De pratade med andra som hade köpt hus i Sverige och bestämde sig för att göra detsamma. De gick in på Hemnet och gjorde en lista på hus från norr till söder som de sedan åkte och tittade på.

Huset i Lansjärv var det första de kom till och de kände direkt att det skulle passa perfekt.

De betalade drygt 1,2 miljoner kronor och fick samtidigt nästan det dubbla för huset de sålde i Holland, vilket gjorde att de kunde köpa det nya huset utan att ta lån.

Det är stort och rymligt med flera sovrum, badrum med bastu, tvättstuga och varmgarage. Därutöver har de ett sommargästhus och ett vinterbonat gästhus samt skjul så att hästarna kan gå in under tak.

–  Vi har planer på att bygga ett stall för hästarna men måste ta det steg för steg, säger Maaike.

Totalt är det 8,5 hektar mark.

 

Att flytta till Sverige har inte enbart varit enkelt, men tack vare att de har fått vänner i byn som har stöttat dem har det mesta gått att lösa.

Något som var helt nytt för dem var bank-id och det tog lite tid att skaffa.

– Har du inte ett bank-id kan du inte göra dig någonting. Du blir helt utanför i samhället, säger Sjonnie.

Elräkningen i december första året och en stor räkning från lantmäteriet var två mindre roliga ”överraskningar”.

 

Den allra första tiden jobbade Sjonnie på hotellet i Överkalix, men blev uppsagd och arbetslös i flera månader, vilket var problematiskt. Han hade tidigare arbetat som vvs-montör i Holland och skickade sitt cv till alla vvs-firmor som fanns i Överkalix men fick inget svar.

I stället var det en bybo som hjälpte honom att hitta arbete på en firma i Gällivare som reparerar krockskadade lastbilar, så nu pendlar han dit. Därutöver arbetar han extra på kommunens simhall och ishall för att tjäna mer och för att träna svenska.

 

Maaike är utbildad sjuksköterska och tror att det ska gå att ansöka om svensk sjuksköterskelegitimation. Men just nu känner hon att hon vill utveckla en hästverksamhet på gården i eget företag. Hon tänker sig att hon kan hyra ut stallplatser, rida in hästar och kanske även föda upp hästar.

– Vi behöver ha en plan b och en plan c, säger Sjonnie.

Ett ytterligare alternativ är att starta en turistverksamhet, men just nu känns det lite för kostsamt.

 

Nästa sak de ska ta tag i är att lära sig svenska och de har bokat in sig på SFI. När de träffar andra svenskar försöker de träna på språket så mycket de kan.

I början kunde en del människor vara lite avvaktande då de inte kunde prata svenska, berättar de, men idag har de flera svenska vänner i byn och de känner sig väldigt välkomna och trivs bra.

– Förutom ljudet av bilarna på E10 här intill är det fridfullt. Samtidigt är det bra att ha nära till vägen, säger Sjonnie.

– Och människorna är hjälpsamma, säger Maaike.

Förra året rymde ponnyerna och var borta i fyra dygn. Hela trakten slöt upp för att hjälpa dem att leta och det är något de fortfarande är tacksamma för.

– De kom överallt ifrån. Efter fyra dagar hittade vi dem till slut, berättar Sjonnie.

 

Dottern går i en friskola i Överkalix och sonen går i förskolan men bara vissa dagar eftersom det blir för dyrt att skjutsa varje dag.

De gillar den svenska skolan.

– I Holland är det som att man föser alla barn i samma riktning. Så är det inte här. De börjar också skolan två år senare, så de har mer tid att vara barn, säger Sjonnie.

 

Bådas föräldrar och annan släkt har varit här och hälsat på. Maaikes föräldrar bor just nu i hela sex veckor i gästhuset på andra sidan vägen.

– De som kommer och hälsar på från Nederländerna tror att det ska vara så kallt och så mycket snö här. Men när de väl kommer hit tycker de inte det. De tycker att det är perfekt! Ett winter wonderland, säger Sjonnie och ler.

Senare i eftermiddag ska familjen träffa på en annan holländsk familj som bor i närheten. Till middag blir det älgkött som de har fått av vänner i byn.

Daisy och Jeroen från Nederländerna: "Vi visste direkt att det var här vi ville leva".

Efter att ha färdats Europa runt med en campingbil kom familjen Tappel till Sverige och kände genast att här ville de bo. I sociala medier kallar de sig De Avonturenfamilie och nu vet alla deras tiotusentals följare om att de har köpt hus och bosatt sig i Lansån i Överkalix.

 

 

Familjen Tappel består av Jeroen, 34 år, Daisy, 34 år, och deras tre barn Benthe, nio år, Beau, sex år, och Sterre, två år.

I slutet av 2022 tog de ledigt från jobbet och sin stressiga tillvaro, packade skolböckerna till barnen och allt vad de behövde för att ge sig ut på en lång campingtripp.

– Vi ville söka efter en ny plats att bo på som vi alla älskade. Vi var inte säkra på om den platsen låg söderut eller norrut i Europa eller kanske någon annanstans i Nederländerna, berättar Daisy.

Huset som de bodde i vid den tiden var stort och flott, likaså bostadsområdet. Men de var inte lyckliga.

– Det fanns en livsstil där som gjorde att du hela tiden trodde att du behövde mer och mer och större och större. Det var som en tävling, säger Daisy.

– Det tog mycket energi och dessutom såg vi nästan aldrig barnen. Vi ville själva ta tillbaka ansvaret för dem och inte jobba så mycket, säger Jeroen.

 

Det blev först nio månader på hjul i södra Europa. Men även om det var härligt att fira julen på stranden insåg de att de inte ville fortsätta så i längden.

De började drömma om att starta eget företag och driva en camping. Det gällde bara att hitta en plats där de kunde göra det.

Det var nu de styrde kosan norrut.

– När vi kom till Sverige kändes det som att komma hem, säger Daisy.

Äldsta barnet sa en morgon: ”Mamma och pappa, jag har haft en så fantastisk dröm. Jag drömde att vi köpte ett hus här och att jag kan gå i skolan här och att jag gillade det!”

– Vi bara tittade på varandra. Vi hade samma känsla, säger Jeroen.

 

De fortsatte rundturen norrut, samtidigt som de kollade upp det svenska skolsystemet och började leta hus på Hemnet.

Slutligen fastnade de för Överkalix, närmare bestämt ett litet rött hus med verkstad, gästrum, garage och bastu på en gård i Lansån.

–  Det här huset och den här platsen allt vi letade efter. Det finns ett fält där vi kan bygga campingplats, skolan verkade bra och i stan finns allt vi kan behöva.

I slutet av augusti 2023 gick flyttlasset och sedan dess går barnen i svensk skola och förskola. De upplever att det är mindre press på barnen här än i Nederländerna.

–  Först var de rädda förstås eftersom de inte kan svenska, men det går fort för dem att lära sig språket och de har börjat lära oss också, säger Daisy.

Daisy och Jeroen ska själva precis börja på SFI.

 

I Nederländerna arbetade de båda på kontor, han med försäkringar, hon med löner. Nu vill de göra något helt annat och Jeroen har fått arbete på bageriet.

Daisy bestämde sig för att vara hemma med barnen den första tiden, så att de får en trygg start.

–  Det är en stor omställning för dem att flytta hit, bort ifrån vänner och släkt, säger hon.

Hon har erbjudande om att arbeta på hotellet men vill avvakta lite.

Just nu har de dessutom bara en bil. Före jul när hon skulle åka till Ikea i Haparanda fick hon sladd och körde av vägen, ovan som hon var vid halkigt väglag.

–  Jag vet att jag måste börja köra på vintern igen, annars kommer jag ju ingenstans halva året, men ännu har vi ingen ny bil, säger hon.

 

Flytten till Sverige gick smidigt, även om det var många papper att fylla i. De sålde sitt hus i Nederländerna och kunde köpa det nya huset för 700 000 kronor utan att ta banklån.

Planen är att redan till sommaren starta en enklare camping.

– Det är mycket folk från Nederländerna som vill komma hit. Men de är välkomna från alla länder.

De vill gärna samarbeta med andra turistföretagare i trakten, så att besökarna till exempel kan få titta på älgar och renar.

 

I sina sociala mediekanaler – Youtube, Instagram och TikTok – där de har tiotusentals följare berättar de som sitt nya liv i Överkalix.

– Den senaste filmen handlar om vad som hände med mitt hår när det var blött och jag gick ut i minus 27 grader, berättar Daisy och ler.

Det är många som tror att det är snö året runt i Överkalix och mörkt åtminstone halva året.

– Jag gillar att berätta för folk hur det är i verkligheten, både bra och dåliga saker, att det är väldigt fint och inte så mörkt som de tror, säger Daisy.

 

Visst finns det nackdelar också, inte minst att det är långt till vänner och familj. Men de har en stående inbjudan från grannarna att komma över och dricka kaffe.

Dessutom har släkten hälsat på i flera omgångar och ska komma tillbaka och hjälpa dem att bygga upp campingen.

Sociala medier är Daisys stora fritidsintresse, men hon gillar också att åka skidor och vill gärna lära barnen det.

Jeroen tycker om att köra mountainbike och funderar på att börja jaga.

Till barnen har de spolat en liten skridskorink ute på gården. När det är dags att säga hej då tar barnen på sig ytterkläderna och går ut och åker skridskor.

Flytta till Överkalix? Här får du lite hjälp på traven!

Var ute i god tid

Var ute i god tid! Planera, gör listor, rensa och inhandla allt du behöver i god tid innan. Vad ska du rensa och ge bort/sälja? Vad kan du packa som du inte använder dagligen? Fundera, skriv ner och gör en plan veckorna innan flytt så du slipper stressa. Det tar längre tid än vad man tror att både förbereda en flytt, och genomföra den.

Detta gäller inte bara packning utan även elavtal, abonnemang och så vidare. Detta kommer vi till snart.

Ta reda på nödvändig information

Det är viktigt att du vet vilket datum och tid du ska lämnat din bostad, samt vilket datum och tid du har tillträde till ditt nya hem. Klockslag spelar roll, se till att ha med detta i kontraktet så det inte kan bli några missförstånd.

Se över parkeringsmöjligheter i anslutning till bostaden och meddela grannar om flyttbilen kommer att spärra av gatan. Om det finns hiss – hur stor kapacitet har den? Hur bred är trappan? Det kan vara viktigt att veta om du kommer med tunga, breda eller stora föremål som behöver en alternativ väg in.

Boka en flyttfirma

Det kan helt klart vara värt att boka en flyttfirma vid flytt. Du kan själv packa och få hjälp med transporten, eller så bokar du en firma som kan hjälpa dig att både packa och flytta.

En bra detalj att tänka på när du anlitar flyttfirma är att anlita en som följer Bohag 2010 (en överenskommelse mellan Konsumentverket, Sveriges Möbeltransportörers Förbund, SMF och Svenska Åkeriförbundet). Kolla så att flyttfirman har yrkestrafiktillstånd från Transportstyrelsen. Om inte täcker inte firmans försäkringar om ditt bohag skulle skadas vid exempelvis en trafikolycka. Det finns även möjlighet till RUT-avdrag.

Några bra saker att tänka på när det kommer till flyttfirma

  • Betala aldrig i förskott, när tjänsten är utförd och på rätt sätt kan du betala för det.
  • Undvik bedrägeri genom att betala med kort eller faktura. På detta sätt är betalningen spårbar vilket underlättar om du skulle behöva kräva tillbaka ersättning.
  • Skriv ett avtal där du och flyttfirman är överens om vad som ska flyttas och på vilket sätt.
  • Lämna helst inte ut extranycklar, om flyttfirman skulle få för sig att försvinna utan att utföra det överenskomna arbetet vet dom vart du bor och har en nyckel.

Hemförsäkring och flyttvillkor

När du ska flytta är det bra att se över dina flyttvillkor, exempelvis om något skulle gå sönder eller försvinna vid flytt. Fraktas något av stort värde bör du kolla upp villkoren för transportförsäkringar som oftast bara gäller en viss tid.

Det är viktigt att du i god tid innan flytten kontaktar ditt försäkringsbolag och meddelar dem om bostadsbytet. Du bör även göra dem uppmärksamma på ändrade boendeförhållanden, exempelvis om du flyttar in med en ny partner.

Se över ditt hemförsäkringsavtal. Om avtalet snart upphör bör du undersöka om det finns förmånligare alternativ och byta försäkringsbolag i samband med flytten. Viktigt att tänka på är att aldrig vara utan hemförsäkring. Se till att ha kvar din befintliga försäkring tills den nya är i gång.

Flyttanmälan till Skatteverket

Det är obligatoriskt att byta folkbokföringsadress senast en vecka efter du flyttat. Detta gör du hos Skatteverket, antingen digitalt eller via post.

Eftersänd din post

På Adressändring.se kan du eftersända din post i tolv månader från din gamla till din nya adress. Då är du säker på att dina brev och fakturor kommer rätt.

Säg upp eller flytta abonnemang

En del abonnemang kan du flytta och ta med dig, andra behöver du säga upp. God tid innan flytten bör du se över alla dina abonnemang så att allt stämmer när du flyttar in i din nya bostad. Samtidigt är det en god idé att se över dina abonnemang, prisförhandla och kanske byta till ett annat alternativ för att minska månadskostnaden.

Checklista för abonnemang/avtal att se över innan flytt

  • Internetabonnemang
  • Elavtal
  • Avfallshantering
  • V/A-avtal
  • Fjärrvärmeavtal 

Läs mer här:

https://www.overkalix.se/boende-och-miljo/

 

Källa: Ny kommun

Sommar i Överkalix

 

Upptäck!


Utforska!


Upplev!